vrijdag 22 november 2013

Krampus en andere bizarre figurenKrampus uit Oostenrijk

IJburger, Volkskrantjournalist en winnaar van de Prix Médeicis étranger, Toine Heijmans schrijft in onze buurtkrant over de verschillende  bizarre Sinterklaasvieringen:
In de Franse stad Metz sturen ze begin december Père Fouettard door de straten. De Zweepvader, een sinistere gast met een ketting om zijn middel, die Saint Nicholas helpt bij het verdrijven van slecht jongvolk.
In Ameland vieren ze in december Sunneklaas, een donker ritueel dat geen buitenstaanders duldt- alle hotels zijn gesloten en journalisten worden weggejaagd. Volwassen mannen hullen zich 'avonds in lakens en takken en andere rare pakken en trekken dreigend door de dorpen. Wie zich buiten vertoont wordt naar binnen geknuppeld.
In Duitstalig Zwiterland eren ze begin december Samichlaus en zijn hulpje Schmutzli. Die komen niet uit Spanje, maar uit het bos.
In Oostenrijk, tenslotte, is het Nicolo-feest, met zijn duivelse maatje Krampus, dat hoorns draagt op zijn kop en kwade geesten verjaagt. Soms tuchtigt Krampus jonge vrouwen met zijn roede. De Duitse knecht heet Ruprecht.

Samichlaus en Schmutzli komen uit het bos.

Op Ameland schijnt het er ruig aan toe te gaan tijdens Sunneklaas. Je moet daar rennen voor je leven.
Die Krampus heeft wel wat qua oerangstGeen opmerkingen:

Een reactie posten