zondag 27 oktober 2013

Klein Gebrek geen Bezwaar of De Zegeningen van Tegenslag


Desiderius Erasmus, ouders ongetrouwd, vader priester

Ik keek net naar het VPRO programma Boeken van Wim Brands die Anton Blok ondervroeg over zijn net verschenen boek De Vernieuwers. Het gaat over de Groten der Aarde zoals Einstein die dankzij tegenslag tot grote prestaties kwam. Blok beschrijft het proces maar zegt er wel bij: Het betekent niet dat iedereen die te maken krijgt met struikelblokken automatisch succes ten deel valt. Integendeel, de meesten mislukken. Maar op de één of andere manier kom je via tegenslag tot betere inzichten. Elk nadeel hep zijn voordeel, hoe dat principe bij succesvolle wetenschappers, schrijvers en kunstenaars heeft gewerkt, legt Blok uit in zijn boek.

Hij vertelt bijvoorbeeld dat Einstein als enige jood op een katholieke school zat met 70 katholieke medeleerlingen. Op een dag kwam de leraar binnen met een spijker van 12 cm en zei: 'Dit is het formaat waarmee Christus aan het kruis genageld is.' Zeventig vingers wezen naar Einstein.
Een ander soort tegenslag behalve uitsluiting is het uiterlijk. Joden zijn oververtegenwoordigd en de kunsten en wetenschappen maar ook lelijke, kleine mannen. Gisteren zag ik een drama over Rijkman-Groenink (uitstekend geacteerd door Pierre Bokma) van de ABN-AMRObank. Hij is een klein mannetje met een lam handje. De directeur van de Nederlandse bank Wellink heeft een lam been.

De schrijver Lewis Carroll was doof aan één oor en heeft zijn hele leven geleden onder zijn stotteren. Bij vrienden en bekenden had hij er geen last van maar bij openbare optredens verschrompelde hij. 'De nachten waren het ergst',zei hij.


In de jaren 80 zat ik in de schrijfgroep van dichter SV. Ik voelde me daar altijd doodongelukkig. Mijn hoofd trok naar links waardoor ik niet stil kon zitten, nauwelijks schrijven laat staan voorlezen. Elke bijeenkomst was een marteling, mijn hoofd had een eigen wil en van de spanning werden de 'jerks' alleen maar erger. Later hoorde ik van Henk dat die kerels, de schrijfgroep bestond voornamelijk uit mannen die dachten dat ze heel belangrijk waren, mij achter mijn rug uitlachten en nadeden. Volwassen mannen waren dat. Het is te zielig voor woorden.
Alhoewel ik die handicap nog steeds vervloek, zou ik voor geen goud met die slechte dichters willen ruilen.

De Zegeningen van Tegenslag Anton Blok vertelt over zijn boek De Vernieuwers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten