maandag 14 oktober 2013

Jaarlijkse traditie

Op Facebook is de jaarlijkse traditie weer begonnen: het gezeik over Zwarte Piet. Ik dacht: negeren. De schuimbekkende verbetenheid van de activisten doet me denken aan moslims die demonstreren tegen een cartoon. Gelukkig zijn er ook mensen die er verstand van hebben.

Jan Steen, 1668

Je hebt van die hypercorrecte zeikerds die overal seksisme, fascisme of racisme in menen te herkennen. In de jaren 70 bijvoorbeeld was een man een seksist als hij de deur voor een vrouw openhield. Tegenwoordig wordt er beweerd dat de Nederlandse man te soft is en zouden de dames het fijn vinden als hij de rekening van een diner zou betalen. Een goed ontwikkeling in deze moeilijke tijden. Wat al die activisten gemeen hebben (als ze niets meer te protesteren hebben, is het risico op een zware depressie groot) is de stuitende onwetendheid. Heb je kritiek op de islam, gaan ze de straat op met borden: Racisme. Ze hebben de klok horen luiden en gaan kwijlen als de hond van Pavlov.
Vandaag staat er een artikel in De Volkskrant van een Sinterklaasfeestkenner, Arnold-Jan Scheer. Hij schrijft: - Zwarte Piet bestaat niet sinds 1850. Jongemannen met zwart gemaakte gezichten kwamen in de al Oudheid voor ... Zwarte Piet is een archetype, net als Sinterklaas zelf, een hybride wezen, het resultaat wat ze in de godsdienstwetenschap noemen: syncretisme. Hij speelt een rol zoals iemand een nar speelt. Hij is de ongrijpbare knecht van Sinterklaas, de vrolijke tegenhanger ...In Cornwall waar ze hun gezichten ook zwart verven, krijgen ze hetzelfde verwijt over racisme, maar daar hebben nooit slavenschepen aangelegd. Het zwart maken van het gezicht tijdens de jaarwisseling gebeurt van Engeland tot Macedoniƫ. In Perziƫ wordt de komst van het nieuwe jaar van de tijd van Zarathustra tot nu, gevierd met zich dwaas gedragende zwartgemaakte jongemannen. De geschiedenis begint niet in 1850. Als je alleen het laatste stukje ervan meeneemt, slaat deze hele discussie nergens op. Zwarte Piet is geen slaaf, integendeel. Hij laat zich niet temmen. Hij duikt steeds weer op. Hij is ongrijpbaar. Hij is van het volk-

Nu deze mythe ontkracht is staat stichting Correlatie klaar om gedesillusioneerde activisten op te vangen.En ze te helpen een nieuw doel in hun leven te vinden.
verhaal Aliceamunro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten