woensdag 14 december 2011

Lezen

Hans is blij met zijn nieuwe aankoop, een fiets met fietser
Hij doet het ook nog, de fietser fiets door de kamer

Ik ben een boekje van Colin Wilson aan het lezen, Lingard. Op de omslag staat geschreven: Rape...Murder...Fetishism...Perversion. Een fijn romannetje om bij te ontspannen. Colin Wilson is een eigenaardige schrijver die zich psychologisch verdiept heeft in de seksuele perversies van de mens. Hele families slapen in één bed. Van het één komt het ander. De personages zijn een soort Zomerhoffies die het niet uitmaakt of ze het met hun zus of hun tante doen.
´... a masterful job of pinpointing the motivations behind the madman´s ghastly acts of defiance of society.´, schrijft de Cleveland Press.

Eigenaardig toch dat gruwelijke martelingen en moord onder het kopje Amusement vallen. Het werkje is gepubliceerd in 1970 maar speelt zich af in de jaren 50 ergens in de buurt van Liverpool.

Het is het verhaal van een emotioneel verwaarloosd, gevoelig jongetje dat steeds grotere perversiteiten nodig heeft om, eigenlijk, gemoedsrust te vinden. Het eigen leven leefbaar maken door anderen te kwellen. De gevoelige geest is meestal ook creatief. Maar waarom wordt de één kunstenaar terwijl de ander de grens overschrijdt naar criminele daden?  Eerst vat je sympathie op voor het arme kind maar naarmate het verhaal vordert, krijgt afschuw de overhand. Wat moet je met dat soort mensen? Vroeger was men ervan overtuigd dat ze te rehabiliteren waren. De psychiater denkt de misdadiger te kunnen genezen door hem openlijk en gedetailleerd zijn verhaal te laten doen.Na die catharsis zal zijn zieke geest helen en kan de patiënt weer als volwaardig persoon meedoen in de maatschappij.

Midden in de pocket staat één pagina waarop het sigarettenmerk Kent wordt aangeprezen: Micronite filter. Mild, smooth taste. For all the right reasons: Kent.
De opvattingen uit die tijd zijn in vele opzichten veranderd. Hoop ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten