vrijdag 24 mei 2013

Maude For PresidentDe spin-off van Archie Bunker, Maude, is een meesterwerk. Fantastisch geschreven en topacteurs met bovenaan Bea Arthur. Jammer dat ze is overleden anders had ik haar een fanbrief geschreven.
Maude is een progressieve, feministische Amerikaanse vrouw. De serie is in de jaren 70 gemaakt, ook zo'n fascinerend aspect. Maude gooit al haar frustraties er direct uit. Meestal door hard te schreeuwen. Het ene moment is ze aan het dansen en zingen, twee minuten later hang ze wanhopig tegen haar man aan: 'O, Walter. Walter, Walter, Walter, ik ben oud en lelijk.' (Ze is 47 jaar).

Elke avond kijk ik op YouTube naar een aflevering. Gisteren vierde de familie met de buren Oudejaarsavond van 1974. Het is net of je een tijdmachine hebt genomen. Iedereen wordt depressief van het huidige en het toekomstige jaar want Nixon is president. Alleen de Republikeinse, conservatieve buurman Arthur heeft nergens last van.

In één van de beste afleveringen is Maude een presidentscampagne gestart voor Henry Fonda. Henry Fonda for president. Haar huis is veranderd in het hoofdkwartier en Maude heeft iedereen ingeschakeld om posters op te hangen, flyers uit te delen. Ze loopt uitgelaten door het huis: '' Deze campagne wordt een succes. Ik heb de agent van Henry Fonda gesproken en hij komt morgen langs. Dan kan ik hem vertellen dat hij presidentskandidaat is.' De hele kamer valt stil. Men houdt op met stencilen en enveloppen dicht plakken. 'Weet hij dan niet dat hij kandidaat is?', vraagt Walter. Welnee, dat was gewoon een ideetje van Maude. En als Henry langs komt zal hij zo enthousiast zijn dat hij uiteraard met haar plan zal instemmen. Volgens Maude. Henry Fonda komt langs. Maude ontvangt hem met grandeur: 'Ach, meneer Fonda, kijk eens naar het campagnemateriaal en ons team dat dit allemaal mogelijk heeft gemaakt voor u.' Fonda valt bijna om van verbazing: 'But I'm an actor.' De pers komt erachter en al gauw wil Barbara Walters een interview met Maude. Fonda ontkent tegenover de pers dat hij president wil worden maar niemand gelooft hem. Het gerucht verspreidt zich als een lopend vuurtje over Amerika. Henry Fonda for president.

Als Walter er achter komt dat Maude al het collegegeld van haar kleinzoon in de campagne heeft gestopt, begint hij te bevroeden dat Maude iets mankeert. Ze heeft het zicht op de realiteit verloren..
De diagnose: Maude is manisch-depressief. Himmelhoch jauzchend, zum Tode betrübt.  Het is een meesterlijke conclusie van het verhaal, het is grappig èn educatief. Op een luchtige manier wordt de aandoening onder de loep genomen, het gedrag van Maude is opeens begrijpelijk.
Het verhaal eindigt ermee dat Henry Ford een brief schrijft aan Maude dat hij nooit van zijn leven president van Amerika wil worden maar dat hij haar wel een hele aparte vrouw vindt. Maude krijgt medicijnen maar gelukkig blijft ze altijd een beetje manisch- depressief. Schreeuwen, tieren, huilen, lachen, zingen en dansen, Maude for president.

Maude's Mood

Geen opmerkingen:

Een reactie posten