zaterdag 6 december 2014

Tenslotte


Bij Spoorloos was maanden geleden een man van Surinaamse afkomst die zijn halfbroer zocht. Zijn moeder was gescheiden van zijn vader en was met haar zes kinderen in Nederland gaan wonen. Ze hadden een fantastische jeugd gehad, vertelde de man. Hij was mode-ontwerper geworden en de rest was ook goed terecht gekomen. Hij bezocht zijn vader regelmatig in Suriname, een hele positieve, liefdevolle man. Hij was voor de 2e keer getrouwd, had een zoon gekregen en op een dag was de vrouw met de noorderzon vertrokken. Met haar zoontje van een jaar of twee. Dat hij die jongen niet had zien opgroeien was zijn grote verdriet.

Spoorloos vond hem in Amerika,hij was inmiddeld in de dertig, getrouwd met kinderen. Hij toonde geen interesse in de rest van de familie. Hij was opgegroeid in een achterbuurt, zijn gevoel was afgestompt, vertelde hij verbitterd. Hij had een rotjeugd gehad, zijn moeder was er nooit en eigenlijk had hij zichzelf grootgebracht. Het was een wonder dat hij niet verslaafd was of in de criminaliteit terecht was gekomen wat wel het geval was met zijn jeugdvrienden. Met grote tegenzin werd hij naar Suriname gevlogen waar de hele familie klaar stond om hem in hun armen te sluiten. Je zag de jongen smelten. Ik gunde hem dat zo.

 In De Volkskrant schrijft een jonge Surinaamse vrouw in al haar columns over racisme en discriminatie van de gekleurde mens. Zelf was zij een topmodel en heeft een eigen column. Je zou toch maar zo gedriscrimineerd worden. Surinamers, Marokkanen en Turken zullen best uitgescholden worden in Nederland. Net zo als dikke, lelijke en oude mensen. Je hoeft maar een afwijkend kapsel te hebben en je wordt uitgejouwd. Vooral in Amsterdam. Toen ik in de Jordaan woonde, werden wij ook vol wantrouwen bekeken door de Jordanezen. Het heeft allemaal niets om het lijf.

 In de Sinterklaasdiscussie heeft men het over pro en con. Zo ligt het helemaal niet. De meeste Nederlanders vinden het geen probleem een oud volksfeest te updaten. Maar niet via haat en chantage. Nederlanders uitschelden voor racisten is net zo misplaatst als een Antilliaan een kachelpijp noemen. Dat doe je niet. Als je die nuances niet aanvoelt, begrijp je niets van de tolerante, ja, tolerante cultuur in Nederland. De enigen die echt voor hun leven moeten vrezen zijn de oude mensen afhankelijk van zorg. Laten we ons het daar de komende maanden in verdiepen.

Ik hoop in ieder geval dat volgend jaar die achterlijke discussie verstomd is want, of ik wil of niet, ik maak me toch boos over zoveel domheid en onbegrip over autochtone Nederlanders. Ik denk dat de Nederlander die van oudsher gewend is zich aan te passen, moet leren voor zichzelf op te komen. Want je boft als je hier mag wonen en dat mag ook wel eens gezegd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten