vrijdag 12 december 2014

Kunst en educatie


Ik zat net te kijken naar BBC's Hard Talk. De barse journalist had de Amerikaanse operazangeres Jessye Norman te gast. ' Hoe komt het dat u, als Afro-Amerikaanse vrouw uit Georgia operazangeres bent geworden. U groeide op in een wereld waar zwarten als 2de rangs burgers werden behandeld, minder rechten hadden dan blanken?' Jessye is een echte dame, een diva.. Ze glimlachte:' Ze kunnen je niet verhinderen te dromen. Thuis werd ik als vrije geest opgevoed. Ik had het geluk om op mijn 5e les te krijgen van een fantastische zanglerares. Toen ik 10 jaar was zag ik een film over een zwarte operazangeres die mij geïnspireerd heeft te worden wat ik nu ben.'. Barse interviewer: ' Diezelfde zangeres werd in die tijd geweerd in Georgia, daar mocht ze niet optreden.' ' Maar wel in de rest van de wereld', zei miss Norman fijntjes.

Ik moest denken aan die film die ik vorige week zag. Een zwarte politicus corrigeert zijn puburende zoon die onbezorgd lol heeft in zjn leven;' Vergeet nooit waar je vandaan komt. Vergeet nooit je geschiedenis.' Het gezicht van de jongen werd grimmig. Hij was even vergeten te haten.

 Het interview met Jessye Norman was inspirerend omdat hier een vrouw zat, die vele obstakels te overwinnen had in haar jeugd, maar koos voor haar dromen en talent. Haar mazzel was natuurlijk een school met goede docenten en inspirerende ouders. 'Kunst en educatie', dat herhaalde ze telkens. 'Kunst en educatie.' Misschien kan, bijvoorbeeld, Hamas de haat laten varen en investeren in kunst en educatie. #Tismaareenideetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten