dinsdag 18 november 2014

New Millenium Journalism

De kwaliteitskranten staan al 2, 3 maanden vol met, wat ik noem, de Sinterklaaskwestie. Terwijl de sfeer in het land net zo gezellig was tijdens de WK Voetbal. Als ze nu net zoveel pagina's en ter zaken doende teksten zouden besteden aan het het fenomeen zwarte scholen, dan pak je misschien het echte racisme aan. Maar ja, alles draait tegenwoordig om de kijk- en leescijfers.

 Tradities mogen best veranderen maar niet door haatzaaierij en chantage van nota bene zwarte racisten. Dit gedoe voelt meer als censuur van de gedachtenpolitie. De NRC vroeg zich af waarom in Vlaanderen de Sinterklaaskwestie niet speelde. Alsof de Vlamingen ook opgejut moeten worden. Gelukkig loopt mijn abonnement af. Laatst werd Angela Merkel beschuldigd van racisme toen ze kritiek zou hebben geuit op de Potugezen. Ze bleek fout te zijn geciteerd door een journalist. En alle andere journalisten namen het bericht klakkeloos over. New Millennium Journalism.

Opinies zijn belangrijker dan feiten. Robert Vuijsje interviewt elke week een Nieuwe (succesvolle) Nederlander. Het gaat altijd over discriminatie. Sylvana Simons vertelde dat ze veel tegenwerking heeft gekregen van blanke 50-ers. Terecht merkte een brievenschrijver op dat Sylvana's schoonheid haar ook ver gebracht heeft. En dat lelijke mensen, ook witte, al vanaf hun geboorte gediscrimineerd wordt. Daar hoor je niemand over.

 Daarom las ik met plezier het verhaal van een spastisch meisje dat net haar eerste boek heeft gepubliceerd. Zij en haar tweelingzusje zijn in de knel komen te zitten tjdens hun geboorte en beiden zijn ernstig gehandicapt. De spastische vrouw kan met vier vingers typen en schreef, na haar stage, in een lokaal krantje. Op een dag kwam kunstenaar Rob Scholte naar haar toe rijden en vroeg:' Mag ik je een zoen geven.' Hij las haar stukjes altijd en was erg enthousiast. Hij heeft haar voorgesteld aan een uitgever en zo is het gekomen. Die meid heeft genoeg reden tot klagen. Ik hoop dat har boek een bestseller wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten