zaterdag 4 oktober 2014

TijdBuuf A. die van een jongere generatie is, begrijpt al die heisa van die babyboomers over Reve niet. 'Ik vond De Avonden verschrikkelijk.' Met de kennis van nu is De Avonden een zeurboek van een verwend ventje dat allang het huis uit had gemoeten. In plaats van bij zijn ouders te blijven hangen en zich te ergeren aan het geslurp van zijn vader. Ik vergelijk het boek altijd met De Aardappeleters van Van Gogh. Dat is ook niet representatief voor Vincent's werk. Donker en somber. Pas toen hij naar Frankrijk ontdekte Van Gogh kleur. En werd Van Gogh Van Gogh.

Van Gogh scheidt het kaf van het koren

Je zou denken dat er een lading levenservaring overheen moet gaan voordat je een meesterwerk creƫert. Je hebt natuurlijk altijd wonderkinderen als Tjechov. Die op 21 jarige leeftijd de menselijke ziel al doorgrondde.

Kunst blijft een raadsel. Hoe kan een nazi-aanhanger, Knut Hamsun, de Nobelprijs voor literatuur krijgen? Hoe kun je zo goed schrijven en toch zo blind zijn? Waarom heeft de vrouw met de mooiste stem van de wereld plankenkoorts? En hoe komt het dat de grappigste man niet in een praatprogramma durft te verschijnen? En waarom pleegt een zondagskind zelfmoord?
De grote literaire beloftes van nu, in Nederland, zijn de twee zonen van Arend Jan Heerma van Voss, Daan en Thomas die al net zo typisch zijn als hun vader. Senior is acteur en journalist. Hij was hoofdredacteur van De Haagse Post en voorzitter van de VPRO. Hij had ook een komische kant want af en toe speelde hij mee in sketches van Van Kooten en De Bie. Daan en Thomas zien er op foto's uit alsof zij diep lijden onder het schrijverschap maar niet anders kunnen dan het scheppen van kunst. Over 20 jaar zal het kaf van het koren gescheiden zijn..


De Heerma van Vossjes

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten