zaterdag 9 augustus 2014

Nederland op z'n mooist

De IJssel van Jan Voerman

Toen ik hoorde van omroep MAX, vreesde ik het ergste. Nostalgische beelden van Beurzen Open, Dijken Dicht en interviews met gulle gevers van Open het Dorp. Herhalingen van Swiebertje enzovoorts. In het begin zapte ik langs de zilvergrijze kuif van Jan Slagter met zijn geheugenspelletjes. Werden de oudjes weer weggezet als één kudde idioten die op hun 65ste spontaan met z'n allen infantiel waren geworden.

Nico de Haan en Hans Dorrestijn

 Maar ik neem het terug. Gisteren keek ik naar Baardmannetjes. Nico de Haan en Hans Dorrestijn gaan in prachtige natuurgebieden op zoek naar vogels. De Haan is de kenner, Dorresteijn de enthousiaste leek. Het gaat niet alleen over de schoonheid van de vederdracht maar ook over de eindeloze variatie in zang. De Haan herkent alle liedjes, ook die van de spotvogel die uitsluitend imiteert. Gisteren liepen ze langs de IJssel in een oogverblindend Nederlands landschap, zo uit een schilderij. Twee futen hadden een nest gebouwd in de buurt van een haventje. 'De poten van futen zitten helemaal achteraan hun lijf', vertelde Haan, 'daardoor kunnen ze slecht op land lopen. De paring vindt plaats op het nest. Als het mannetje klaar is, loopt hij over het vrouwtje heen het water in.' 'Niet netjes', vond Dorrestijn. De combinatie van de kennis van De Haan, ook over de geschiedenis van de locatie, en de droogkomische opmerkingen van Dorrestijn plus zijn literaire overpeinzingen maken dat je drie kwartier ademloos zit te kijken naar twee mannetjes met baarden en een verrekijker.
Gisteren waren ze op zoek naar de roerdomp, die ze niet vonden. Dorrestijn ontdekte wel de Kwak, een vogel die zelden wordt waargenomen in Nederland. De Haan had hem pas één keer in zijn leven gezien. Het programma is aan ode aan de schoonheid van de vele soorten vogels en hun bijzondere gedrag en aan het Nederlandse landschap. En daarvoor hoef je alleen je huis uit te gaan met je verrekijker. Tenminste, de gelukkigen die het voorrecht hebben in Nederland te wonen.

 
Kwak
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten