donderdag 25 juli 2013

Palliatieve sedatieHeel vreemd maar ik was de afgelopen weken, op afstand, getuige van het sterven van de vrouw van een Facebookkennis. Ik had de man via via leren kennen. Ik denk dat hij iets ouder is dan ik. Hij schreef over grappige voorvallen in zijn leven maar de toon veranderde toen zijn vrouw zo ernstig ziek werd dat het een aflopende zaak was. De ene dag voelde ze zich goed, de volgende dag doodziek en werd ze een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis. Tenslotte werd duidelijk dat ze niet lang meer te leven had en koos het echtpaar voor palliatieve sedatie. Ik wist niet precies wat dat inhield. De patiƫnt wordt in een kunstmatige slaap gehouden en krijgt morfine. Uiteindelijk sterf je aan de ziekte maar zonder de lijdensweg. Hoe lang het duurt varieert.

De man vertelde dat zijn vrouw sliep, er was voortdurend iemand aan haar bed, men waakte om de beurt. Af en toe werd ze wakker en vertelde over de fantastische dromen had gehad. Dan zakte ze weer weg. Elke dag werd ze gewassen en kreeg ze schone kleren aan. Voor de familie was het toch een zenuwslopende  toestand. Er ging van alles verkeerd, communicatiestoringen tussen artsen en verpleegkundigen. De morfine was op en de arts kwam niet opdagen. Hele stompzinnige fouten dat je als familie er helemaal niet bij kan hebben. Elke dag deed de man verslag van het sterfbed. En vanochtend schreef hij dat ze overleden was.. De begrafenisondernemer was al langs geweest en had haar meegenomen.

En zoals dat gaat als er iemand op sterven ligt, de herinneringen komen naar boven. De dochter zei:'Weet je nog wel, pap, als wij vroeger gingen kamperen. Dan was het altijd zo'n veilig gevoel als wij in bed lagen en we hoorden jullie stemmen voor de tent.'

Al met al heeft het sterven ruim een week geduurd. Als de man begon te twijfelen of ze wel de juiste keuze hadden gemaakt, werd hij gerustgesteld door zijn vrienden. Op een dag reageerde er ene Hans die opmerkingen maakte als: - Wat een gezeik allemaal, mag ik even een teiltje.- Zo eentje zit er altijd tussen, een a-sociaal op de sociale media.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten