zondag 17 februari 2013

Knuffelen
De kinderen voor wie ik in de jaren 90 zorgde waren erg lichamelijk. Als ik op de bank zat, kwamen ze lekker tegen me aanzitten, ze omhelsden me, hielden mijn hand vast zelfs toen ze al wat ouder werden. Heerlijk vond ik dat. Nu ik tijdelijk alleen ben, mis ik de vanzelfsprekende aanraking van een ander mens. Wie knuffelt je als je alleen bent? Niemand.

Laatst kwam er een hele vroege herinneringen boven drijven. Ik moet een jaar of drie, vier zijn geweest. Zondagochtend kropen mijn zusjes en ik bij mijn ouders in bed. Ik herinner me de slaapkamer, aan de muur hingen portretten van slapende baby's. Heel zoet. Mijn moeder noemde mij Liefje of Poppedijntje. Wanneer ze daar mee opgehouden is weet ik niet. Wel dat ik als 6 jarige bij haar op schoot wilde kruipen. Ze duwde me van zich af en zei: 'Ben je daar niet te oud voor?'
Ik logeerde vaak bij mijn boezemvriendinnetje Josje. Zij kreeg van haar ouders op zondagmorgen een zakje snoep. De rest van de week werden de etenswaren regelmatig gewogen om te controleren dat er niet stiekem van geknabbeld was. Na het ontbijt ging Josje bij haar moeder op schoot zitten en werd ze flink beetgepakt en omhelsd.. Ik keek er verlegen naar. 'Wil jij ook geknuffeld worden?', zei de moeder. Ik wist niet wat knuffelen betekende en zei maar Ja. Ik werd op schoot getrokken en onderging tot mijn gene dezelfde behandeling.
Dat ik toch snakte naar lichamelijke aanraking, al was het maar een aai over mijn bol, schetst de volgende herinnering. Op school kregen alle kinderen een krasje op hun arm. Het was ter controle van één of andere ziekte. Als het plekje opzwol was het mis. Een paar weken later kwam er een verpleegster langs die zachtjes over de bovenarm  van alle leerlingen streek. Ik keek dagen uit naar dat moment. Alsof ik even geaaid werd.

Het was thuis volkomen ondenkbaar dat mijn vader zich mij naar zich toe zou trekken en zeggen: 'Zo, lekkere schat van me.' Mijn moeder vond emoties al snel overdreven. Het heeft mezelf ook gereserveerd en afstandelijk gemaakt terwijl ik, volgens mij, van nature mensen van wie ik hou graag beetpak.

Gelukkig zie ik dat mijn neefjes en nichtjes wel een prettige lichamelijke band met hun ouders hebben. Ik kan daar soms met afgunst naar kijken maar ik ben zo blij voor ze dat ze opgroeien omringd door vanzelfsprekende liefde. Je bent nooit te oud om op de schoot van je vader of je moeder te klimmen.
Ik vind het ook één van de fijnste kanten van een relatie, er is altijd iemand tegen wie je aan kunt liggen die zegt:  'Jij bent mijn engeltje.'

Een knuffel zou wel eens effectiever kunnen zijn dan een appel om de dokter weg te houden. Regelmatige omhelzingen verminderen namelijk het risico op hartziektes, pakken stress en vermoeidheid aan, geven een boost aan het immuunsysteem, verlichten depressies en weren infecties af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten