zaterdag 18 februari 2012

Simon Stevin, een veelzijdig man

Het standbeeld van wiskundige Simon Stevin heeft een mooi plekje gekregen in Brugge

De slechtste school waar ik ooit op heb gezeten was het Stevinlyceum aan de Berensteinlaan in Den Haag. In de buurt van de Leyweg, voor de kenners hoef ik met die informatie niets uitteleggen. Het was de eerste scholengemeenschap met zo'n 2000 leerlingen. De directeur of liever rector van de school was een geestige en vrijdenkende man. Hij werd dan ook na een half jaar gewipt. Hij werd vervangen door autoritaire figuren die, achteraf gezien, de hete adem van The Times They are A-changing in hun nek gevoeld moeten hebben. Wanhopig hielden ze vast aan het enige dat ze hadden, autoriteit. Niet verdiend door ontzag of respect maar door een minachting voor de leerling. Een klein voorbeeld: leraren was verboden een trui te dragen omdat ze dan te joviaal en te dicht bij de pubers zouden overkomen.

Alhoewel wij dus op het Stevin Lyceum zaten, is er nooit een les besteed aan de naamgever van deze kutschool. Tien jaar geleden bezochten we Brugge waar een standbeeld van de wetenschapper staat.
Vandaag wordt er een artikel aan de man gewijd en besef ik pas dat Simon Stevin niet alleen wetenschapper was maar nog tal van andere talenten had.

Ionica Smeets schrijft in de Volkskrantrubriek Wiskundemeisjes het volgende:
- In andere talen heet wiskunde Mathematics of Mathématique of matematika. Het woord wiskunde hebben we te danken aan Stevin. In zijn tijd verschijnen wetenschappelijke werken in het Latijn. Stevin vindt dat onzin en schrijft zelf zeer bewust in het Nederlands. Dat is namelijk een heldere, efficiente taal en bovendien kunnen ook werklieden zijn teksten lezen. Aan het begin van zijn boek Wheegconst gaat Stevin bladzijden tekeer over taal en geeft hij lijsten waaruit blijkt dat het Nederlands veel lekker korte woorden van één lettergreep heeft. Tegen buitenlanders die klagen dat Nederlands moeilijk is zegt hij: 'Om dat een witte  muer beter om schilderen is dan Paris oirdeel, is sy daerom oock constigher?' ( Hij schrijft omdat met een spatie.HdK)
Stevin introduceert een hele lijst Nederlandse alternatieven voor leenwoorden. Hij gebruikt liever middellijn dan diameter.

Maar Stevin doet veel meer dan het propageren van de Nederlandse taal. Hij schrijft een hele reeks boeken en combineert zijn werk steeds nieuwe theoretische ontdekkingen met praktische toepassingen...

...Stevin is ook militair van Prins Maurits en laat de prins de blits maken met een zeilwagen die 28 passagiers supersnel van Scheveningen naar Petten brengt...

Voor het hele artikel De Volkskrant van 18 februari, bijlage Wetenschap.

Het is een schande dat ze het beroerde lyceum hebben vernoemd naar zo'n origineel, veelzijdig mens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten