zondag 5 februari 2012

Empathie


Edvar Munch  'Dode Moeder'


Er zijn mensen, je kunt het je bijna niet voorstellen, die kennen geen empathie. Ze kijken met droge ogen naar een homoseksuele vluchteling uit Iran en zeggen: 'Die man kan gerust terug naar zijn vaderland.' Of neem een Eichmann,hij had niets tegen joden. Hij was trots op het systeem dat hij had ontwikkeld om ze uit te roeien en had zich uitstekend van zijn taak gekweten. Waarom kreeg hij geen schouderklopje? Als meer mensen hun werk zo contentieus zouden uitvoeren, zou de wereld er een stuk beter aan toe zijn. Hij wist werkelijk niet waarom hij terechtstond.
Het heeft geen zin om met die lui in discussie te gaan, empathie heb je of je hebt het niet.
Neem die Noorse kindermoordenaar. Volgens een wetenschappelijk onderzoeker zit empathie in de hersenen. Waar anders? In combinatie met een onverschillige opvoeding en wat tegenslagen wordt er een mens gecreëerd dat ervan overtuigd is dat hij goed bezig is als hij sociaal-democratische jongeren afslacht. Het is lullig voor die kinderen, persoonlijk heeft hij niets tegen ze, maar je moet het hogere doel voor ogen houden.
In Noorwegen speelt de discussie in hoeverre die gestoorde gek bij zijn verstand was toen hij zijn gruweldaden verrichtte. Hij had ze immers maanden, misschien wel jaren voorbereid. Nou èn. Als die verbindingen in je kop niet kloppen, zal hij waarschijnlijk tot en met zijn sterfbed denken dat hij een goede daad voor het land verricht heeft. Als een stofzuiger niet meer zuigt maar blaast kun je hem beter bij het grof vuil zetten.

Dat soort mensen wil zichzelf ook altijd verdedigen in de rechtszaak. Hun narcistische gelijk maakt hen superieur aan de beste advocaat.
Er zijn talloze voorbeelden van in de geschiedenis. Göring die nota bene tijdens het Neurenbergproces de tijd kreeg zijn ideeën nog eens haarfijn uit de doeken te doen. Duitsland zou hem dankbaar moeten zijn. Of seriemoordenaar Ted Bundy die de enige overlevende van zijn moordpartij het vuur aan de schenen legde in de rechtszaal.
Mohammed B. zal ook nooit van gedachten veranderen. Ik heb gelijk en de rest van de wereld zit fout. Die Noor was ook van plan zijn zaak te gebruiken om zijn onfrisse ideeën, die hij al op internet had gezet, voor de rechters en publiek toe te lichten.

Je hebt geen wetenschappelijk onderzoeker nodig om te weten dat het met deze mensen nooit meer goed komt. Sluit ze op, laat ze bezigheidstherapie doen tot hun dood. Maar probeer alsjeblieft niet enige zin in hun waanzin te vinden. Dat is een belediging voor de nabestaanden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten