dinsdag 17 januari 2012

De problemen van een trendsetter

Jean-Paul Belmondo, retecool
Het was, dacht ik, 1968, net na de 80-jarige oorlog, toen ik een foto zag van Jean-Paul Belmondo in een racewagen. Hij droeg leren autohandschoenen,je weet wel, zonder vingers en met gaten voor de knokkels. Die wilde ik ook. Voor op de fiets of gewoon, om op school te dragen. In Nederland gebeurde in die tijd nog alles 50 jaar later dus ik heb stad en land afgezocht naar dit mode-accessoire. (Franse woorden mogen wel). Ik kan me niet herinneren waar ik ze gevonden heb maar het is me gelukt om in het bezit te komen van bruine lederen autohandschoenen. Ik werd natuurlijk belachelijk gemaakt. 'Heb je haar met haar handschoentjes.' Dat blijf je houden als je een trendsetter bent.

Onlangs zag ik Madonna op tv. Ze was te gast bij Graham Norton. Ik was plaatsvervangend zenuwachtig. Heel vreemd. De verwachtingen waren hooggespannen want ze geeft zelden interviews maar nu had ze een film te verkopen. Madonna is iemand die niets cadeau heeft gekregen en altijd keihard gewerkt heeft om haar sterrenstatus te bereiken. Ze moet een meedogenloze zakenvrouw zijn. Dat straalt ze uit, alles onder controle. Nu ze over de 50 is worden haar rimpels door de bladen onder een vergrootglas gelegd. Ze heeft altijd te bewijzen dat ze nog steeds meetelt, zo lijkt het, doodvermoeiend. Zal die vrouw ooit ontspannen, ontmoet ze mensen die ze kan vertrouwen? Iedereen kijkt tegen haar op, niemand gedraagt zich normaal in haar aanwezigheid, dat is de prijs van de roem. Alleen haar kinderen behandelen haar menselijk..
Om een lang verhaal kort te maken, ze droeg een prachtige jurk met autohandschoenen.

Madonna nu, handschoenen met bijpassende lippenstift. Als trendsetter zeg ik: Nee
Ik vind het een twijfelachtige dracht. Later zag ik haar bij een ander evenement, droeg ze ook weer bijpassende handschoenen. Toen herinnerde ik me de jaren 80, de tijd dat Madonna gelanceerd werd. Droeg ze ook die opengewerkte of kanten handschoenen. Ik ben niet van plan die trend te volgen, tenzij ik rijlessen ga nemen en een racecar koop. Voor mij was die mode in 1970 al voorbij.


Madonna toen

1 opmerking:

  1. Zulke handschoenen wil ik ook. Maar dan echt voor achter het stuur. Alleen eerst nog even een coole auto kopen.

    BeantwoordenVerwijderen