zaterdag 14 januari 2012

Goede wijn


Illegale wijngaard bij Maastricht

Tijdens onze vakantie keken we naar een programma over marihuana op de Amerikaanse zender CNBC. Een journaliste belichtte alle aspecten van deze soft drug (zacht verdovingsmiddel). In Amerika mag je alleen onder toezicht blowen. Er bestaat een medicinale wietindustrie die nauwgezet in de gaten wordt gehouden door de overheid. Er zijn wietplantages, de kwaliteit wordt getest en de gebruikers hebben een pas nodig van de dokter. De wachtkamers zitten vol oude en jonge hippies die rugpijn hebben van het op de bank hangen en het sympathieke kruid doet je de pijn vergeten. En alle andere ellende.
Tegelijkertijd woedt de drugsoorlog in de Verenigde Staten nog hevig. Er werden beelden getoond van een soort drugsleger, mannen in camouflagepak, in de hand zware wapens, op zoek naar onverlaten die stiekem marihuana telen. Ik keek met lede ogen toe hoe tientallen marihuanastruiken verbrand werden. Het is toch net als je als wijnliefhebber een wijngaard in rook ziet opgaan. Want veel anders is marihuana niet, een wietje is een wijntje. Een aangenaam roesmiddel waar je zachtaardig (mellow) van wordt.
Je leest weleens berichten in de krant: de Koninginnedagmoordenaar zat de hele dag te blowen of de agent die zijn buurmeisje om het leven bracht was verslaafd aan wiet. Alsof je van dit pretkruid moordneigingen zou krijgen. Die krijg je eerder van bier, kijk maar wat hooligans (voetbalvandalen) uithalen onder invloed van dit hoppeprodukt.

Wat heeft de War on Drugs nu opgeleverd? Veel misdaad. Net zoals tijdens de Drooglegging (Prohibition) de maffia tot bloei kwam, heeft het gevecht tegen verdovende middelen alleen averechtse effecten gehad.
De journaliste vond in Europa een hele andere aanpak. Niet die van Amsterdam waar je nog wel een zakje wiet legaal in een coffeeshop kunt kopen. Ze kwam terecht in Portugal waar, als ik het goed heb begrepen, alle drugs legaal zijn en het gebruik ervan is gedaald.
Waarom Amerika toch zo halsstarrig blijft vasthouden aan een zinloze oorlog en nooit een alternatief zoekt dat wel werkt, zal wel door die enge conservatieven komen. Je mag je doodzuipen aan whiskey of gin, neem je een snuif cocaïne dan loop je de kans vele jaren in de gevangenis door te brengen.
Omdat de USA een land van uitersten is bezocht de verslaggeefster een universiteit in de wietleer: Amsteroakly University, heette de school, geloof ik. In de collegezaal zaten vrouwen en mannen van middelbare leeftijd notities te maken over het verzorgen van maruhuanaplanten die de beste toppen opleveren.

Drooglegging is geen kous maar een mislukt experiment in sociale controle door de overheid: het alcoholverbod  ( 1919- 1933)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten